Kaj so piškotki?

Na spletnem mestu se uporabljajo piškotki, s katerimi se pridobijo informacije o načinu uporabe spletnega mesta. To so piškotki, ki preko podatka o naslovu internetnega protokola (IP) omogočajo predvsem analizo pogostosti in vsebine brskanja po spletnem mestu ter nekaterih vedenjskih vzorcev uporabnika (npr. uporabnikova zanimanja, navade, vedenje, izbire, nastavitve).

Skoraj vse profesionalne spletne strani v splošni praksi uporabljajo spletne piškotke (v nadaljevanju: piškotki). To so majhne datoteke, ki jih med obiskom spletnega mesta strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku, ta pa jih nato naloži na uporabnikovo napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta. Piškotki se uporabljajo za pridobivanje informacij o načinu uporabe spletnega mesta. Ta stran pojasnjuje, kakšne informacije piškotki shranjujejo, kako jih uporabiti in zakaj jih moramo včasih tudi shraniti. Z vami bomo prav tako delili, kako onemogočiti shranjevanje piškotkov, ampak to lahko vpliva na funkcionalnost spletne strani. Za več splošnih informacij o piškotkih si oglejte članek na the following Wikipedia article about Cookies.

Kako uporabljamo piškotke?

Uporaba piškotkov je povezana z razlogi, ki jih navajamo spodaj. V večini primerov nažalost ne obstaja možnost, da kljub izklopu ne bi popolnoma nič vplivali na uporabo in lastnosti, ki jih piškotki omogočajo. Zato je priporočljivo ohraniti vse piškotke ne glede na vaše prepričanje, ali jih potrebujete, saj omogočajo pravilno delovanje obiskane strani.

Onemogočanje piškotkov

Piškotke lahko popolnoma izbrišete oziroma onemogočite z nastavitvami v vašem brskalniku. Navodila se nahajajo v sekciji “Pomoč” v brskalniku, ki ga uporabljate. V primeru, da boste piškotke popolnoma izključili, vam morda kakšna izmed funkcionalnosti na spletnem mestu ne bo delovala.

Katere piškotke uporablja MUD

Ta stran omogoča prijavo na e-novice ali elektronske naročniške storitve. Uporaba piškotkov je namenjena, da shrani podatek o vaši prijavi ali prikaže določena obvestila, ki so veljavna za prijavljene/neprijavljene uporabnike.

Ko vnesete kontaktne podatke ali oddate svoj komentar na strani, piškotki omogočajo, da si stran zapomni uporabniške lastnosti za nadaljnjo dopisovanje.

Želimo si, da ste z uporabo strani zadovoljni, zato je funkcinalnost strani določena s posebnimi nastavitvami. Da si stran zapomni vaše podatke, uporabljamo piškotke. To pomeni, kadarkoli ste prijavljeni na strani, pride do priklica informacij, ki ste jih vnesli.

Drugi piškotki

V posebnih primerih uporabljamo tudi druge piškotke. Izvirajo od drugih, partnerskih, spletnih mest (ki na primer prikazujejo oglase na izvirni spleteni strani ali merijo promet). Tretje strani lahko na ta način zbirajo podatke o uporabnikih z različnih spletnih mest in jih uporabljajo za različne namene, od oglaševanja, analitike pa do izboljšave svojih izdelkov. V nadaljevanju boste spoznali, na katere druge piškotke lahko naletite pri nas.

Ta stran uporablja Google Analytics, ki velja za najbolj razširjeno in verodostojno stran z analizami spletnih strani. Podatke, ki jih dobimo, nam pogajo razumeti vašo uporabniško izkušnjo kot je npr. koliko časa ste se zadržali na strani in katere teme so vas zanimale. Tovrstni podatki nam pomagajo pri nadaljevanju ustvarjanja še boljših vsebin.

Več o Google Analytics piškotkih preberite na the official Google Analytics Privacy Policy.

Prav tako pošiljamo elektronska sporočila z uporabo Sendgrid, ki predstavlja tehnologijo sledenja. Informacija o tem, katero e-sporočilo je bilo prebrano in katere povezave so kliknili naši bralci, nam pomaga prepoznati vsebine, ki jih zanimajo. Dobljene informacije uporabimo za izboljšanje z naše strani poslanih elektronskih sporočil, kot tudi storitev, ki jih ponujamo.

Več o Sendgrid piškotkih si preberite na the Sendgrid’s Privacy Policy.

Več informacij

Upamo, da smo vam pojem piškotkov dovolj pojasnili. Kot je bilo že zgoraj omenjeno, če niste prepričani, ali nekaj potrebujete ali ne, je ponavadi boljša izbira, da ohranite piškotke aktivne. Še posebej takrat, ko se navezuje na nastavitve, ki jih uporabljate na naši spletni strani. V primeru dodatnih nejasnosti, se nam oglasite preko kontaktnih informacij.